En nyanserad bild av dioxinnivåerna i Sik

Som ni säkert har hört i media under våren, och idag så diskuteras huruvida dioxinnivåerna på Sik är farliga eller inte. Jag skulle vilja ge en mer nyanserad bild av dioxinnivåerna i fisk ifrån Östersjön och de stora insjöarna som Vättern och Vänern.

Dioxin upptäcktes i fisk på 70-talet och då började man att mäta och försöka få ner nivåerna. Arbetet har varit systematiskt och har gått bra, så om man mäter från 1970-talet och tills idag så har nivåerna generellt aldrig varit så låga som idag. Vissa arter har högre nivåer och vissa sjöar, som t ex Vänern och Östersjön har höga mätetal på vissa arter och på vissa platser än idag.  Egentligen bottnar allt i att det är ett EU-regelverk som har ett gränsvärde på 6,5 pg (pikogram) / ätvärdigt gram fisk. Det är alltså en administrativ gräns som Sverige glömde söka undantag för när vi gick med i EU. Därför får vi sälja fisken i Sverige men oftast inte exportera till andra EU-länder.

Detta kombinerar vi i Sverige med kostråd: En vuxen person bör inte äta mer än 3-5 gånger / vecka av den här fisken. Är man gravid eller ammande är riktvärdet 2-3 gånger / år. När man mäter hur ofta Svenskar äter fisk av det här slaget så är det ytterst få individer som äter mer än 1 gång per vecka sammantaget.

Till detta kan läggas att dioxinerna försvinner vid tillagning. Så av den nivån dioxin som är uppmätt i den råa fisken så försvinner 75-95% vid tillagning. Oavsett om den är varmrökt, stekt, grillad eller kokt.

Vid provtagning i Vättern har ytterst få Sikar kommit över gränsvärdet på 6,5. Mer tester görs, men så länge man följer kostråden så är det ingen fara ur ett folkhälsoperspektiv. Vänerns Sik har betydligt högre värden av Dioxin och har inte klarat testerna och har därför haft ett saluföringsförbud i ett par år.

Vi säkerställer vår Sik genom att vara med i ett kontrollprogram om Siken. Det är framtaget av Svenska Miljöinstitutet tillsammans med Länsstyrelserna, Livsmedelsverket och branschorganisationen Yrkesfiskarna.

Självklart kommer vi både fortsätta äta och sälja siken. Vi äter den själva och ger den till våra barn. För Livsmedelsverket säger som sista kommentar att nyttan med att äta fisk ändå överstiger risken.

Så ät och njut av denna lokala delikatess. När du kommer till oss kan du alltid ställa mer frågor och läsa kontrollprogrammet. Det finns även att ladda ner på nätet.