Lax i ugn med dillolja och vårprimörer

En fantastiskt god rätt att äta en vardag eller en smidig allt-i-ett rätt när man har gäster

4 portioner och 150 graders ugn

1 knippe morötter

1 bunt sparris

1 knippe rädisor

600 g färskpotatis eller delikatesspotatis

4 laxfiléer a ca 175 grader

1/2 tsk salt nymalen svartpeppar

50 g smör

1 stor dillvippa

1 lime

5 msk rapsolja

Gör så här:

Skala morötterna och skär bort nästan hela blasten. En liten bit kan vara kvar för den fina färgen. Bryt av nedre delen på sparrisen. Skala ev längst ner om den är tjock. Skär av blasten på rädisorna. Skrubba potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt morötterna och sparris koka med de sista 5 minuterna.

Lägg laxfiléerna på en plåt. Krydda med salt och peppar. Gör dem i ugnen ca 15 minuter tills de är klara.

Bryn 50 g smör i en kastrull, vispa under tiden. Tag av från värmen, låt stå tills det skiktar sig.

Häll av potatisen och grönsakerna, blanda i rädisorna, slå över den klara delen av det brynta smöret. Smaka av med lite salt och peppar.

Blanda den grovhackade dillen med rivet skal av limen och lite rapsolja.

När laxen är klar slår du över dilloljan och serverar.

Det går att förbereda det mesta med den här rätten innan gästerna kommer. T ex kan du förbereda potatis och grönsaker i en kastrull med kallt vatten på. Laxen kan ligga på fat och vara kryddat och klart för ugnen. Smöret kan du bryna i förväg och sätta i kylen och även dilloljan går att förbereda och förvara i kylen.

Smaklig måltid