Laxpaj på rester

Det är lätt att det blir rester över efter helgens fester. Så här kommer ett recept på vad du kan göra med rester som blir över. Det är en enkel och lite lättare paj med laxrester som bas.

Laxpaj med spenat 4-5 portioner

Deg:

2 dl vetemjöl

2 dl rågmjöl eller dinkelmjöl

1 burk kesella 1%

2 msk rapsolja

1/2 tsk salt

ett par msk kallt vatten

Fyllning:

3 ägg

3 dl grädde

300 g laxrester. funkar med varmrökt, kallrökt eller inkokt lax

150 g spenatblad

50 g rivost

Börja med att göra degen. Blanda mjöl och salt i en bunke. Rör i kesella, olja och vatten. Rör ihop till en deg. Forma till en boll och plasta in den. Låt degen vila cirka 30 minuter.

Kavla ut degen ca 28 cm i diameter. Klä en pajform med degen. Nagga botten och förgrilla den i ugnen cirka 10 minuter i 175 grader.

Hacka sönder laxen. Lägg spenatblad i botten på pajformen, lägg i laxen och strö över osten. Gör en äggstanning genom att blanda ägg, grädde och krydda med vitpeppar. Salt behövs inte eftersom laxen är salt.

Slå i äggstanningen och sätt in i ugnen cirka 30-40 minuter.

Servera med sallad