Gravad lax med nya smaker

Att grava lax är inte svårt – det kräver bara lite förberedelser och att du är noga med hygienen.

Idag kommer ett tips på nya smaker på gravad lax. Idag blir det snaps-smak

På en buffé räcker detta till cirka 10 personer.

en tjock mittenbit på en laxfilé, ca 1,5 kg med skinnsidan kvar.

Den ska ha varit fryst i tre dygn för att sedan kunna gravas.

1 msk salt

6 msk socker

1/2 msk krossade vitpepparkorn

5 msk hackad dill

1 1/2 dl snaps. T ex en smaksatt variant. Vi har provat med OP- Andersson

Tvätta händerna! Putsa laxen, skölj den och torka av. Blanda salt och socker med krossad vitpeppar. Blanda i den hackade dillen och blanda slutligen i snapsen. Lägg laxen i en form med kanter och bred över blandningen. Täck med plastfolie. Ställ i kylen minst två dygn. Vänd laxen morgon och kväll.

Till laxen är det en klassiker att servera hovmästarsås. Men ibland varierar vi och tar örtsås istället.