Inkokt lax

En klassiker på en buffé eller en egen rätt – välj själv

1,2 kg laxfilé

3 liter vatten

1 dl vinäger

2 msk salt

10 vitpepparkorn

5 svartpepparkorn

3 morötter

1 purjolök

1 gul lök

3 lagerblad

plastfolie

Skär laxfilén i portionsbitar, lägg den i en form med kanter. Skala löken, purjolöken och morötterna. Skiva i tunna skivor och lägg i en kastrull tillsammans med vatten och alla kryddor och ingredienser och låt koka på svag värme i cirka 10 minuter. Häll den varma lagen över fisken. Det måste täcka fisken helt. Lägg över plastfolie. Låt fisken svalna i lagen. Ställ den sedan i kylen över natten och servera nästa dag.

Inkokt lax kan vara en del av en påskbuffé eller en egen rätt i påsk. Detta receptet räcker till 4-5 personer. Det måste göras dagen innan, så det är en smidig rätt att bjuda på. Om vi äter den på buffé brukar jag servera en sikromsås till den. Och är det en egen rätt brukar vi ha mycket grönsaker till och kokt potatis. Självklart går det att byta ut laxen mot sik, öring eller röding.