Råraka med sikrom

Nu är det rätt säsong för att fiska sik och löja och då får vi färsk sikrom och löjrom. Sikrom kostar 79:- och löjrom 89:- / hg. Löjrom köper vi direkt ifrån en yrkesfiskare i Vänern.

Ett av mina favoritrecept är råraka med sikrom. För 4 personer

1 finhackad rödlök
1 dl creme fraiche
1 hg sikrom
6 potatisar
Smör
Salt & vitpeppar

Finhacka rödlöken, lägg i en skål. Skala och riv potatisarna, forma 4 små bollar. Värm smör i en stekpanna, lägg i smeten och platta till dem med stekspaden. Stek på relativt hög värme så de blir gyllengula och frasiga. Salta och peppra. Lägg på hushållspapper så de rinner av. Lägg på tallrik, lägg på klickar med sikrom, rödlök och iskall creme fraiche.

Till detta hade jag valt att servera en torr champagne eller en stram riesling.