Goda prästostbakelser till kräftorna

Här kommer en av favoriterna som tillbehör till kräftskivan. Lite pilliga att göra, men ack så goda. Kan serveras varma eller kalla.

Till 10 stycken:
300 g potatis
200 g vällagrad prästost
1 gul lök
5 ägg
2 dl crème fraîche
2 dl grädde
Salt, peppar

Gubbröra:
3 hårdkokta ägg
1 rödlök
1 burk ansjovis
1 rå äggula

Dillkvistar och 150 g Sikrom eller löjrom

Skala och tärna potatisen fint, koka i lättsaltat vatten.
Sätt ugnen på 200 grader
Skär osten i tärningar, hacka löken fint, salta och peppra. Blanda ihop detta och fördela i formarna tillsammans med potatisen.
Vispa ihop ägg, crème fraîche och grädde, salta och peppra. Slå över formarna. Grädda cirka 25 min. Låt kallna
Gör gubbröran under tiden. Hacka ägg, blanda med dill, ansjovis, peppar och salt. Använd äggulan för att blanda ihop det.
Vid servering lägg på äggröran och toppa med Sikrom och dillkvist.

Går att använda till kräftskivan eller som förrätt till en höstinspirerad middag.