Krämig ramslökssoppa

Ramslök är vårens ört här i södra Sverige. Ibland finns den att plocka vilt, ibland kan man kika i grönsaksdisken på närmsta matbutik. Då ligger den i små askar. Den är väl värd ett försök i en ramslökssoppa. Går att servera som en förrätt, en enkel vardagsmiddag med ett gott bröd till, eller som en liten rätt på en buffé till någon av vårens soppor. Receptet är för fyra personer som en hel rätt eller 8-10 på en buffé

100 g ramslök

4 mjöliga potatisar

2 scharlottenlökar

1 liter vatten

1 grönsaksbuljongtärning eller 2-3 msk fond

2 msk smör

1 dl vitt vin

1 dl grädde

salt och vitpeppar

Skala potatis och löken, skär i små tärningar och låt fräsa i smör i en kastrull. Häll på vin och buljong, salta och peppra lite. Låt koka tills potatisen har blivit mjuk. Tillsätt grädde och låt koka upp. hacka ramslöken grovt, tag bort stjälken.  Lägg i den i soppan, värm upp. Häll allt i en mixer och mixa soppan slät. Smaka av och salta och peppra eventuellt. Servera rykande varm. Ibland toppar vi soppan med rikligt med handskalade räkor. Då blir den lite mer mättande. Lycka till i köket!