Enkel lax för fest eller picknick

Här kommer en variant på den klassiska inkokta laxen. Enkelt och smidigt att ha på en buffé eller som utflyktsmat. Går att öka och laga till många. Smidigt, nyttigt och gott.

För 4 personer

600 g laxfilé i kuber

Lag

5 dl vatten

1 dl torrt vitt vin

1 msk vitvinsvinäger

1/2 skivad citron

1 lagerblad

1/2 finstrimlad purjolök

5 vitpepparkorn

2 tsk salt

Värm ugnen till 100 grader. Lägg kuberna av lax i en ugnsfast form med höga kanter. Koka ihop alla ingredienser till lagen i en kastrull. Låt den sjuda ett par minuter. Slå lagen över laxen, stäng av ugnen och ställ in längst ner i 5 minuter. Tag ut och låt laxen kallna i lagen. Förvara den i lagen till serveringen, kan göras dagen innan. Smidigt och gott och enkelt.