Ibland får jag vara mer kreativ än andra dagar i köket. Detta blev snabbt en favorit i vårt kök, enkelt gott och höstiga smaker.
4 personer:
1 kg mandelpotatis
1 scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
4 dl grädde
1 msk kantarellfond
flingsalt
svartpeppar
200 g färska kantareller
en klick smör
150 g riven västerbottensost
600 g rödingfilé
Sätt ugnen på 220 grader. Skala potatis, lök och vitlök. Koka upp grädde med kryddorna och fonden i en kastrull. Tillsätt finskivad potatis, lök och vitlök. Låt sjuda långsamt i ca 20 minuter.
Rensa och stek svampen i en klick smör. Krydda med salt och peppar. Låt fräsa tills den blir mjuk.
Blanda i svampen i potatiskastrullen, rör i det mesta av osten.
Smöra en ugnsform och stjälp upp potatiskoket i den. Sätt in i ugnen ca 20-30 minuter. När fem minuter återstår stör du över det sista av osten och låter stå på eftervärme i ugnen.
Grillad rödingfilé är gott till. Så skölj och torka fisken. Lägg på grillen med skinnsidan nedåt. Grilla ett par minuter på varje sida, krydda med salt och peppar och servera till gratängen.
Värmande och gott med sensommarsmaker. Smaklig måltid!