Laxpaj med sparris och parmesan

Paj är en fantastisk rätt. Du kan servera den som ensam rätt, som den är med en god sallad, som en del av en buffé, går att värma i matlåda eller så gör du paj på resterna du får över på påskbordet. Detta blir 4-8 portioner beroende på hur du serverar den.

Detta är en enkel och god paj som smakar ljuvligt.

Pajdeg:

1 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 dl grahamsmjöl

150 g smör

2 msk kallt vatten

Äggstanning:

4 ekologiska ägg

3 1/2 dl grädde

2 dl riven parmesanost

lite nymald svartpeppar

Fyllning:

300 g kallrökt lax

1 knippe färsk grön sparris

Knåda ihop pajdegen, eller gör den i en matberedare. Rulla ihop den och ställ kallt i 20 minuter. Tryck eller kavla ut i en smord pajform. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda 10 minuter i 200 grader.

Vispa ihop alla ingredienser till äggstanningen. Häll halva mängden i pajskalet.

Bryt av den nedersta delen på sparrisen. Skölj dem och koka i 2 minuter i lättsaltat vatten.

Dela sparrisen i mindre bitar och lägg tillsammans med den skivade kallrökta laxen i pajformen. Spara två skivor till garnering. Häll försiktigt över resten av äggstanningen. Grädda i mitten på ugnen i 35-40 minuter. Den ska ha stelnat och fått fin färg. Täck med folie om den får för mycket färg.

När pajen är klar kan du garnera med den sparade laxen och en dillkvist.

Det går utmärkt att servera den direkt, men även som kall om den ska ätas senare.