Kräftfond – basen till mycket

Idag har jag kokat kräftfond, och delar gärna med av detta klassiska basreceptet. Detta är en mycket användbar bas som går att använda både till kräft- och fisksoppa, såser eller varför inte kräftsillen som var fallet här idag.

För en liten omgång kräftfond behöver du:

Skal från 1 kg rena kräftor ( ingen får ha ätit på dem)

2 morötter

2 gula lökar

3 msk olja

5 vitpepparkorn

2 lagerblad

timjan och lite dillkvistar

1 msk tomatpuré

2 tomater

Hacka löken grovt, fräs i olja. Hacka alla andra grönsaker i ca 1 cm stora bitar. Blanda i allt i en stor kastrull, även kryddor. Slå sedan på vatten så att det precis täcker. Koka upp och sjud detta i cirka 30 minuter. Lyft av från värmen, låt stå och dra cirka 30 minuter. Sila sedan buljongen genom en finmaskig sil och häll upp det i en gryta och koka upp i en ren kastrull. Låt det koka ner tills cirka hälften återstår. Kyl därefter snabbt ner fonden.

Detta är ett användbart grundrecept. Det går att använda till såser, soppor eller varför inte kräftsill. Fonden brukar jag koka i stora omgångar och frysa in i små burkar. Det är värt tiden och energin, jag lovar. Om du inte har exakt dessa ingredienser hemma så går det naturligtvis att byta ut något. Liksom det går att använda räkskal eller hummerskal om det är det som du har hemma. Lycka till i köket!