Pizza till kräftorna – med sikrom och citronsmör

Jag vet att det låter konstigt, men det blir en väldigt bra kombination. Detta receptet kan användas som tillbehör till kräftskivan eller som del av en buffé i andra sammanhang.

Deg:

25 g jäst

3 dl 38-gradigt vatten

1/2 dl olivolja

1 tsk socker

2 tsk flingsalt

ca 7-8 dl vetemjöl

Topping:

200 g riven västerbottensost

1 citron

100 g smör

1 knippe gräslök

100 g sikrom

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vatten och rör runt så att jästen löser sig. rör ner olivolja salt och socker. Tillsätt nästan allt vetemjölet och blanda tills det blir en seg deg som nästan släpper kanterna. arbeta för hand i 10 minuter eller 5 minuter i maskin. Låt jäsa under bakduk i cirka 45 minuter. Tag sedan upp degen på mjölat bakbord och baka ut till 8-10 små pizzor. Lägg på bakplåtspapper.

Sätt ugnen på 205 grader och sätt in en plåt så den blir varm.

Riv osten grovt och finriv skalet av citronen. Smält smöret i en kastrull och bryn det under vispning, när det har fått fin färg och doftar knäckigt ska du hälla över det i en kall skål ,låt svalna något. Rör sedan ner det finrivna citronskalet.

Strö över osten på pizzorna och sätt in dem på den varma plåten. Grädda 5-10 minuter tills de har fått fin färg. Under tiden kan du klippa ner gräslöken. När pizzorna har kommit ut ur ugnen droppar du över citronsmöret och lägger på en klick sikrom. Godast att servera direkt eller ljumna.

Detta går att variera i det oändliga, ibland har jag haft ruccolasallad och räkor på istället för sikrom. Hitta din favorit.

Smaklig måltid.