Grillad lax med saffran

Att grilla hela laxsidor är både smidigt och gott. Grilla gärna i halster och med skinnsidan nedåt större delen av tiden. Man kan också gnida in gallret med limesaft, då fastnar inte fisken lika mycket.

För 4 personer:

1 bit färsk laxfilé på cirka 600 gram

1 påse saffran

2 msk rapsolja

1 msk pressad lime

salt, vitpeppar

3 lime

Gör så här:

Lägg laxfilén på ett stort fat. Rör ihop saffran, olja, limesaft, salt och peppar till en marinad. Bred över fisken och låt dra in 1-3 timmar, förvara den i kylen.

Grilla laxen, först med skinnsidan nedåt, vänd sedan någon minut på andra sidan. Det räcker med 15-20 minuter på grillen.

Dela limefrukterna och grilla dem bredvid fisken det sista.

Är det vinter gör vi ofta samma recept men kör laxen i ugnen. Då har vi den på 175 grader i cirka 20  minuter.