Att grilla hela laxsidor är både smidigt och gott. Grilla gärna i halster och med skinnsidan nedåt större delen av tiden. Man kan också gnida in gallret med limesaft, då fastnar inte fisken lika mycket.
För 4 personer:
1 bit färsk laxfilé på cirka 600 gram
1 påse saffran
2 msk rapsolja
1 msk pressad lime
salt, vitpeppar
3 lime
Gör så här:
Lägg laxfilén på ett stort fat. Rör ihop saffran, olja, limesaft, salt och peppar till en marinad. Bred över fisken och låt dra in 1-3 timmar, förvara den i kylen.
Grilla laxen, först med skinnsidan nedåt, vänd sedan någon minut på andra sidan. Det räcker med 15-20 minuter på grillen.
Dela limefrukterna och grilla dem bredvid fisken det sista.
Är det vinter gör vi ofta samma recept men kör laxen i ugnen. Då har vi den på 175 grader i cirka 20 minuter.