Lättrökt chiligravad lax

I ett tidigare nummer av ICAs tidning Buffé fanns ett recept på en rätt som skapade nyfikenhet hos oss. Vi har naturligtvis provat och både vi och våra vänner som fick smaka tyckte att det var jättegott.

Passar som bufférätt för 8-10 personer

1,8 kg laxfilé med skinnsidan kvar

1 dl socker

1/2 dl röksalt ( vi har ett bra att sälja)

1 msk chilieflakes, eller hackad chilie ( eller som vi gjorde och tog vårt örtsalt med chili)

2 msk enbär

Gör så här:

Blanda ihop salt, socker och chiliflakes. Grovhacka enbären och tillsätt dem. Gnid in laxens ovan- och undersida med kryddblandningen, Lägg i en plastpåse, låt stå i rumstemperatur i cirka en timme. Sätt detta sedan i kylen över natten.

Tänd grillen och låt den bli medelvarm. Lägg den sedan på grillen med skinnsidan nedåt, lägg på ett ark aluminiumfolie eller i ett halster. Lägg gärna över ett lock och låt ligga på grillen i 20-25 minuter. Rätten går även att tillaga i ugn på 150 grader i cirka 20 minuter.

En perfekt rätt att förbereda dagen innan festen. Vi åt den med kokt färskpotatis till och våran limesås. Lime och chili är en fantastisk kombination.